Marathongruppen_Best_web

4 april 2023

Best Transport och Marathongruppen i tech-samarbete

Två milen-experter har kommit i mål med ett flerårigt tech-samarbete: Marathongruppen och Best Transport ska tillsammans skapa evenemang i världsklass. Samarbetet innebär att Best Transports högteknologiska trafikplattform öppnas upp för allmänheten under adidas Stockholm Marathon och Ramboll Stockholm Halvmarathon.

Lördag 3 juni är det dags för ett av Europas största maratonlopp – adidas Stockholm Marathon. Närmare 16 000 löpare förväntas ge sig ut på en av världens vackraste maratonbanor, med start och mål vid Stockholms Stadion via Östermalm, Gamla Stan, Södermalm, Kungsholmen och Vasastan. Mer eller mindre hela Stockholms innerstad påverkas av avspärrningar under evenemanget, vilket för många innebär stora svårigheter med att kunna navigera fram.

Men från och med i år är navigationssvårigheterna ett minne blott – tack vare det nya samarbetet mellan Marathongruppen och Best Transport. Sista milen-aktören kommer under adidas Stockholm Marathon samt Ramboll Stockholm Halvmarathon öppna upp sin trafikplattform för allmänheten. Det innebär att tusentals Stockholms-bilister kommer få hjälp av Europas mest avancerade ruttoptimeringsteknologi för att hitta de snabbaste färdvägarna under pågående evenemang.

– För oss på Marathongruppen är det viktigt att vi knyter till oss starka samarbetspartners som, genom sin expertis, tillför en extra dimension till våra evenemang. Tack vare samarbetet med Best Transport kan vi underlätta för samhällsviktiga funktioner såsom Polisen och ambulanser, likväl som hemtjänsten och alla bilburna trafikanter med att navigera under våra evenemang. Det är en viktig pusselbit för att vi ska kunna leverera evenemang i världsklass, säger Fredrik Kjellberg, Banchef för adidas Stockholm Marathon.

Under de senaste åren har Best Transport investerat stort i ny teknologi och egen tech-utveckling genom dotterbolaget Best Labs. Samtidigt har sista milen-aktören seglat upp som logistikbranschens klarast lysande hållbarhetsprofil, mycket tack vare företagets helomställning till fossilfria leveranser. I Best Transports trafikplattform förenas tech och hållbarhet i och med att ruttoptimeringsteknologin gör att transportsträckorna kortas ner och trafikstockningar undviks.

– Det känns otroligt roligt att kunna bistå Nordens största arrangör av motionsevenemang med vårt djupa kunnande inom logistik kombinerat med vår spjutspetsteknik. För oss bekräftar detta samarbete att vi på Best Transport har en ledande position inom innovation i logistikbranschen. Att vi dessutom kan hjälpa Marathongruppen minimera evenemangens miljöpåverkan tycker vi är en stor extra bonus, säger Niklas Knight, Koncernchef på Best Transport.

Om Marathongruppen

I över 40 år har Marathongruppen, som ägs till hundra procent av föreningarna Hässelby SK Friidrott och Spårvägens FK, drivit och utvecklat den svenska motionslöpningen. Idag deltar över 200 000 löpare varje år i något av Marathongruppens evenemang, och de står idag också bakom lopp som adidas Stockholm Marathon, Tjejmilen, Vårruset, Ramboll Stockholm Halvmarathon, Tjurruset och Convinistafetten. För mer information besök marathongruppen.se

Kontakt

Niklas Knight
Koncernchef, Best Transport
niklas.knight@besttransport.se

Fredrik Kjellberg
Banchef, adidas Stockholm Marathon
fredrik.kjellberg@marathongruppen.se

Nyhetslistan