Best Transport_Digitala las_2020.jpg

14 juli 2020

Därför vill svenskarna ha digitala lås

Digitala lås blir allt vanligare på svenskarnas dörrar. Men varför investerar vi tusentals kronor för att kunna låsa upp dörren med mobilen? En ny undersökning från Best Transport visar att den främsta anledningen är för att kunna slippa fysiska nycklar, följt av möjligheten att hålla koll på när familj eller hemleveransbudet behöver komma in i bostaden. Undersökningen visar också att det finns en viss oro för att låset ska kunna hackas, synpunkter på priset samt en osäkerhet över att försäkringsfrågan inte är helt utredd.

Nycklar på vift, extranycklar som är fast hos grannar som är på semester och bortglömda koder. Typiskt jobbiga situationer som digitala lås på bostadens dörr kan råda bot på. En ny undersökning från Best Transport visar att det tyngst vägande skälet till att svenskarna vill investera i digitala lås är att slippa fysiska nycklar. Andra populära anledningar är att kunna släppa in vänner och familj när man själv befinner sig på annan plats. Men många vill även kunna släppa in bud vid hemleveranser eller hantverkare.

– I tider där e-handeln når nya höjder och hemleveranser blir en alltmer integrerad del i våra vardagsliv ökar också kraven på flexibilitet. En digitaliserad nyckelknippa gör det möjligt att kunna släppa in familjemedlemmar eller hemleveransbudet på distans. Digitala lås möjliggör även att du kan ha koll på vem som går in och ut ur bostaden även när du själv befinner dig på badplatsen, på sjön eller i sommarstugan, säger Niklas Knight, VD, Best Transport.

Kostnad och säkerhetsfrågor hindrar
Undersökningen visar dock att det finns några faktorer som får svenskarna att tveka inför att investera i digitala lås. Vissa tycker att kostnaden för själva låset är för högt medan andra är oroliga för att låset ska kunna hackas. Det framgår även att det finns en oro för att tekniken inte är tillräckligt utvecklad samt en ovisshet huruvida hemförsäkringen gäller när det finns ett digitalt lås på dörren.

– Det står klart att både hemleveranser och digitaliseringen har fått en rejäl skjuts framåt under coronapandemin. För att digitala lås ska kunna ge en ännu större grupp människor full flexibilitet och trygghet framöver behöver tekniken vara vattentät och försäkringsfrågan utredd. Samtidigt behöver de chaufförer som levererar till digitala lås ha korrekt utbildning, något som för oss är grundläggande, säger Niklas Knight, VD, Best Transport.


Topplista: Därför vill svenskarna ha digitala lås

  1. För att inte behöva fysiska nycklar (39 %)
  2. För att kunna släppa in vänner och familj (25 %)
  3. För att kunna ha koll på när övriga hushållet kommer och går (17 %)
  4. För att kunna släppa in städhjälp eller hantverkare (16 %)
  5. För att kunna släppa in bud vid hemleveranser (13 %)


Ladda ner hela undersökningsresultatet:
Undersökningsresultat – så tycker svenskarna


Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget Ipsos under 2020 på uppdrag av Best Transport. Sammanlagt genomfördes 2 500 intervjuer via internet med män och kvinnor 18+ år i Sverige.

Kontakt

Niklas Knight
VD, Best Transport
076-142 52 37
niklas.knight@besttransport.se

Nyhetslistan