Best_driver

16 mars 2023

Best Transport höjer standarden för hela transportbranschen

Sätter fokus på social hållbarhet & schyssta villkor

Best Transport är sedan länge transportbranschens klarast lysande miljöprofil, mycket tack vare företagets lyckade omställning till fossilfria leveranser. Nu tar last mile-aktören sikte mot att även inta den ledande positionen inom socialt ansvarstagande.

Att vara transportbranschens miljökatalysator och föregångare när det gäller allt ifrån ruttoptimering och samlastning till omställning till fossilfria leveranser är något last mile-aktören Best Transport är van vid. En sak som dock gått lite under radarn är Best Transports gedigna arbete gällande socialt ansvarstagande, något som företaget nu ämnar sätta fokus på.

– Att välja en transportör som arbetar med alla hållbarhetsdimensionerna blir allt viktigare för våra kunder. Vi har utvecklat en långsiktig hållbarhetsplan som är kopplad mot FN:s globala mål. Den innehåller hållbarhetsmål inom såväl miljöområdet som socialt och ekonomiskt ansvarstagande. För Best Transport är detta en logisk progression eftersom vi verkar i så stor utsträckning i den offentliga miljön med leveranser till samhällsbärande funktioner såväl som till privata konsumenters hemmiljö, säger Niklas Knight, Koncernchef på Best Transport.

Ända sedan 2014 har Best Transport haft kollektivavtal som täcker företagets alla anställda, både tjänstemän, terminalarbetare samt chaufförer och sedan ett par år tillbaka har last mile-aktören ställt krav på kollektivavtal hos anslutna åkerier. Företaget har även tydliga riktlinjer och ramverk där löpande revisioner av anslutna åkerier genomförs likväl som kontinuerliga kontroller av bland annat F-skatt, trafiktillstånd, godstillstånd, betalning av arbetsgivaravgifter och körkortsbehörighet.

– Det är ett gediget arbete som kontinuerligt pågår i vår verksamhet för att vi ska kunna säkerställa schyssta arbetsvillkor i hela leveranskedjan. För oss känns det otroligt bra att vi kan stå rakryggade och säga att vi gör vårt yttersta för att säkerställa transparanta och tydliga villkor i vår verksamhet. Vi är också stolta över att vi, genom vårt sociala ansvarstagande, höjer standarden för hela branschen, säger Niklas Knight.

Företagets grundliga arbete har resulterat i att Svenska Transportarbetareförbundet rekommenderar leveranser med Best Transport ­– företaget finns med i Svenska Transportarbetareförbundets förteckning över budbolag med schyssta leveranser.

­– Vi är mycket glada över att Best Transport ställer krav på kollektivavtal hos anslutna åkerier. Det är en viktig signal till våra medlemmar, men även till andra aktörer i branschen. Att fler last mile-aktörer gör som Best Transport och inför kollektivavtal är också glädjande. Sedan är det viktigt att man ser till så att även underleverantörer har kollektivavtal, säger Tommy Wreeth, ordförande Svenska Transportarbetareförbundet.

Best Transport har under flera år fört en dialog med facket för att tillsammans utveckla ett avtal med större flexibilitet som ska kunna kombinera framtidens efterfrågan på leveranser med trygga arbetsvillkor för chaufförerna. Att fler last mile-aktörer nu engagerar sig i frågan är något som Best Transport varmt välkomnar.

– Vi är helt övertygade om att schyssta villkor är en grundförutsättning för utvecklingen av vår bransch. Samtidigt kan ett företag ensamt inte göra allt och vi har länge efterlyst att fler branschkollegor, framför allt inom e-handelslogistiken, ska följa vårt exempel. Ska vi och hela branschen verkligen lyckas att fullt ut vara hållbara, samtidigt som vi ska kunna tillfredsställa dagens och framtidens behov av snabba leveranser, krävs det att fler instanser samverkar, avslutar Niklas Knight.

Best Transports sociala hållbarhetsarbete omfattar:

  • Långsiktig hållbarhetsplan kopplad till FNs globala hållbarhetsmål
  • Riktlinjer, policies och ramverk för säkerställande av schyssta arbetsvillkor och en trygg arbetsplats
  • Code of Conduct
  • Löpande revisioner av anslutna åkerier
  • Gediget kontrollsystem för kontroll av bl.a. F-skatt, trafiktillstånd, godstillstånd och betalning av arbetsgivaravgifter
  • Visselblåsartjänsten WhistleB
  • Aktivt och kontinuerligt arbete för mångfald, inkludering och jämlikhet
  • Certifiering via Fair Transport – transportbranschens hållbarhetscertifiering

Kontakt

Nyhetslistan